GÖÇ GÖÇ ÇİÇEĞİ

GÖÇ GÖÇ ÇİÇEĞİ

Latincesi Sternbergia Lutea olan Sarı Çiğdem, Muğla’da halk arasında “Göç Göç” çiçeği olarak bilinir. Sarı sarı açtığı zamanlar, göç mevsiminin geldiğini haber verir insanlara. Ve Karabağlar’dan Muğla şehir merkezine akar hayat…

goc-cicegi

STERNBERGIA LUTEA (SARI ÇİĞDEM)

Sternbergia lutea şerit şeklinde koyu yeşil yaprakları bulunan ve sonbaharda Eylül - Kasım aylarında parlak sarı renkli çiçek açan soğanlı bir bitkidir. Sonbaharda çiçeklenen en güzel bitkilerden biri olan Sternbergia lutea diğer Sternbergia türleri arasında da üretimi en yaygın olarak yapılan bitkidir. Sternbergia türlerine ait soğanlar insanlar için zehirlidir.

ÜRETİMİ

Doğal olarak yetiştikleri ortamlara uygun yazın sıcak ve kuru iklim koşullarına sahip yerlerde, drenajı iyi topraklarda üretimi yapılabilir. Açık, güneş alan ve sıcak bir yere ekildikten sonra bitkileri rahatsız etmeden bırakmak en iyi sonucu verir. Bu şekilde bitki her yıl çiçek sayısını artırarak gelişmesini sürdürür. Soğuğa dayanıklı olup -5°C'ye kadar düşük sıcaklıklarda yetişebilir. Sternbergia lutea tohum verir ancak yavru soğandan çoğaltma çok daha etkili bir üretim yöntemidir. Yavru soğanların ayrılma işlemi, yapraklar öldükten sonra, soğan uykudayken yapılmalıdır. Tohumla üretim yapılacak ise gevşek ve drenajı iyi bir toprak karışımı kullanılmalıdır. Sonbahar ve kış boyunca bitkinin nemli tutulması önemlidir. Mayıs ayı sonlarından itibaren sulama kesilmelidir. Yaprak gelişimi boyunca bitkiye gübre verilebilir.

HASTALIK VE ZARARLILAR

Drenajı kötü olan toprakta soğanlarda çürüme meydana gelebilir.